Pozitie corecta scaun protectia muncii

Protecția muncii (SSM) – Ergonomia la birou

Potrivit Legii 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, art. 6 alin (1) angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

Cu toții știm că poziția corpului poate dauna sănătății. Această a fost frecvent asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și chiar cancer. În plus, statul pe scaun ore în șir poate face mușchii să devină inactivi, iar corpul poate ajunge să consume o calorie pe minut, o treime din consumul normal dacă fi în mișcare. Iar această se întâmplă când avem totuși o bună poziție pe scaun!

Dar cei mai mulți dintre noi nu au o poziție corectă la birou. Mai jos, vă prezentăm cum ar trebui să stăm că să nu plecăm cu dureri de la serviciu la sfârșitul zilei.

Ecranul calculatorului și ochii

Potrivit art. 4 din HG 1028/2006 punctul 4, lucrătorul este o persoană angajată definită conform prevederilor art. 5 lit. a) din Legea 319/2006, care folosește in mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru.

Este important ca ochii să fie la același nivel cu acea parte a ecranului la care te uiți mai mult, fie că este vorba de partea superioară sau de cea inferioară. Dacă te uiți de sus la ecranul calculatorului, vei suprasolicită mușchii gâtului, ceea ce predispune la dureri de cap și cervicale. Soluția în acest sens ar fi să pui un teanc de cărți sub ecran și astfel va fi la același nivel cu ochii. În cazul în care lucrezi cu mai multe ecrane, folosește acest pont doar pentru ecranul la care te uiți mai mult.

Biroul

Orice folosești în mod frecvent (telefon, mouse, sticlă cu apă) poate reprezenta un factor de stres pentru corp în cazul în care ești nevoit să te întinzi mereu după el. În loc să îți soliciți corpul constant la un efort inutil, încearcă să păstrezi aceste obiecte cât mai aproape de ține.

Brațele

Atunci când îți tot întinzi brațele, umerii încep să se rotească în față, ceea de reduce rezistența din spatele superior. Pentru a evita leziunile și durerile cronice de spate, ține-ți brațele într-un unghi de 90 de grade, într-o poziție neutră, odihnitoare. Nu degeaba unele scaune sunt prevăzute cu mânere, așa că nu te sfii și lasă-le să îți idea o mâna de ajutor!

Spatele

În mod normal, spatele trebuie să fie susținut, într-o poziție confortabilă, formând o ușoară curbură lombară. Fără susținere, spatele are tendința de a se curba prea mult în direcția opusă, postura cunoscută sub numele de cifoza sau, în termini comuni, cocoașa. În cazul în care nu ai un scaun care să susțină spatele, folosește-ți imaginația! Pernele și gecile sunt soluția perfectă la o astfel de problema.

Picioarele

Când stai cu picioarele încrucișate sau când abia atingi podeaua cu degetele, înseamnă că îți suprasoliciti mușchii și nu lași sângele să circule normal. Chiar și lucruri mărunte, precum picioarele încrucișate pe toată durata zilei, pot cauza dureri cronice. Firește, poți sta picior peste picior din când în când, dar este important să nu exagerezi.

Poziția verticală

Când stai pe scaun nu este indicat să te întinzi sau să te apleci în față. De ce? Deoarece cu fiecare 2 cm cu care capul se apleacă, coloana resimte că și cum ar avea cu aproximativ 4 kg în plus, ceea ce se traduce printr-un efort semnificativ pentru mușchi.

Concluzia este că mici modificări ale poziției contează. Obiceiurile nesănătoase în privința poziției, de la statul într-o rână la încrucișarea picioarelor, pot duce la leziuni grave și la dureri cronice. Din fericire, majoritatea acestor probleme pot fi prevenite și, fie că eșți prea înalt sau prea scund, întotdeauna există idei pline de imaginație pentru a-ti îmbunătăți poziția la birou.

TOP