Protecția muncii – Accidentul de muncă pe traseul de deplasare

Să fie oare acestea cele mai periculoase luni ale anului pentru șoferi?

Cel mai probabil veți fi tentați să credeți că este mai degrabă vorba despre una din lunile de iarnă, când poleiul și înserarea devreme pun stăpânire pe întreaga țară. Sau poate vreo lună din toamnă, când frunzele cad de zor și se înserează devreme.

Cu atât mai surprinși veți fi să aflați că Departamentul de Statistică a Transporturilor din Marea Britanie ne spune că în lunile iulie și august străzile sunt cele mai aglomerate, iar lunile de vară sunt martorele celor mai multe accidente, unele chiar fatale. Numai anul trecut, în luna iulie s-au înregistrat 2 330 de coliziuni grave, dintre care unele fatale, și 2 148 în luna august. Așadar, cu aproape 1000 de accidente mai multe decât în ianuarie și februarie.

Iată mai jos și câteva motive pentru această surpriză neplăcută a verii:

Gata școala!

Este finalul anului școlar și urmează vacanța mare și concediile de vară, ceea ce atrage cu sine o creștere a traficului în toată țara. Fie că vorbim despre o cursă scurtă până la aeroport, fie despre o călătorie de o zi întreagă până la mare, familiile din întreaga țară sunt pe drumurile publice. Astfel, un număr mai mare de mașini echivalează cu un risc mai mare de producere a unor accidente.

Cu mașina plină

Desigur, perioada concediilor de vară înseamnă că portbagajul va deveni neîncăpător pentru atâtea bagaje! De îndată ce ai pus trollerul, ambii copii și bunica și ai reușit totuși să mai închizi și ușa, îți dai seama că nu ai o bună vizibilitate. Oare mai are rost să iei și cutia aceea cu jucării dacă asta ar însemna să nu vezi în oglinda retrovizoare?

Greutatea mare

Mai există o problemă legată de o mașină plină cu oameni și bagaje, și anume că greutatea mașinii îi influențează negativ randamentul. Lucruri simple precum frâna sau virajele se schimbă într-o mașină mai grea. Verificați regulat presiunea din cauciucuri – este posibil să fie nevoie să o modificați dacă mașina este încărcată la maximum.

Căldura și plictiseala

“Mai e mult?”, “Fac pipi!”, Hai să facem un popas, mi-e foame!”, “M-am plictisit!” – sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute vociferări pe parcursul călătoriilor de lungă durată. Nu sunt cele mai îndrăgite nici în condiții normale de traffic, cu atât mai puțin atunci când temperatura de afară e de peste 30 de grade și ești pe aceeași autostradă de trei ore. Toate acestea îl pot pune la grea încercare și pe cel mai calm șofer! Iar un șofer nervos este mai periculos decât unul calm! Asigură-te că ai suficiente gustări în mașină ca să fie toată lumea liniștită și hidratată.

Întârziem!

De exemplu, în Marea Britanie, două dintre cele mai mari aeroporturi din țară (Gatwick și Heathrow) se află în apropierea celei mai cunoscute autostrăzi din Marea Britanie (M25). Astfel, șoferul cel mai relaxat este nevoit să accelereze pe ultima sută de metri ca să ajungă să își facă check in-ul fix înainte de închiderea acestuia. Dar aceasta nu este o problemă care apare numai la periferia Londrei. Așadar, aveți grijă să plecați suficient de devreme ca să ajungeți la timp la aeroport…eventual puteți accelera puțin de tot în caz de nevoie!

Fără alcool la volan!

Una dintre plăcerile verii este să te relaxezi la o terasă cu o bere sau o băutură rece. Din păcate, unii oameni vin cu mașina până acolo. Se înțelege că nu ar trebui niciodată să conduceți după ce ați consumat băuturi alcoolice, dar va trebui să fiți atent și la șoferii care conduc periculos, mai ales noaptea.

Zilele cele mai lungi

Cel mai adesea oamenii conduc pe timp de zi, însă cum vara ziua este mai lungă, mai multe mașini pe carosabil înseamnă și un risc mai mare de producere a accidentelor. Cred că acest motiv e de la sine înțeles!

Ploile de vară

Uneori vara plouă torențial, ceea ce îngreunează mult condusul, așa că frânați din timp pentru a evita alunecarea.

O greșeală majoră

Nu în ultimul rând, soarele în sine reprezintă un pericol! Atunci când conduceți dis-de-dimineață sau seara târziu veți avea nevoie de ochelari de soare datorită soarelui care strălucește puternic. Vizibilitatea poate fi afectată atât în față, cât și în oglinzi. Țineți cont și de faptul că și ceilalți participanți la trafic pot avea o vizibilitate slabă, așa că asigurați-vă că păstrați suficientă distanță față de ei.

În astfel de condiții de trafic sunt și oameni care încă nu au plecat în concediu sau poate pentru ei acesta a luat sfârșit. Cu alte cuvinte, aceștia își urmează ritmul cotidian de mers la serviciu și înapoi. Ca urmare și riscul lor de accidentare pe traseul lor normal de deplasare va crește considerabil în această perioadă a anului.

În cele de urmează vom veni în sprijinul acestei categorii semnificative de populație pentru a preveni eventualele accidente de traseu în cazul în care aceste persoane șofează.:

⦁ În special la drumurile lungi trebuie să se acorde o mai mare atenție traseului ce trebuie urmat pentru a avea timp suficient de semnalizare și de executare a manevrelor necesare continuării drumului.
⦁ Distanța dintre mașina proprie și cea din față trebuie adaptată în funcție de condițiile meteo, dar și de viteza cu care se derulează traficul. Această distanță este cunoscută în rândul șoferilor sub denumirea de ’’distanță de siguranță’’.
⦁ O atenție sporită este indicată mai ales în condiții de trafic intens pentru a putea observa și anticipa din timp manevrele pe care urmează să le facă autovehiculele din față.
⦁ La intrarea în intersecții, în special în cele nedirijate, este indicat să se facă o asigurare suplimentară chiar dacă celelalte autovehicule trebuie să cedeze prioritatea. In acest caz se pot evita accidente care pot avea consecințe grave.
⦁ Este recomandat sa se acorde atenție și celorlalți participanți la trafic, inclusiv pietonilor.
⦁ Adaptarea vitezei la condițiile de trafic trebuie să se facă astfel încât să se poată opri în siguranță în caz de pericol.
⦁ Verificarea permanentă a traficului din jurul mașinii proprii poate ajuta la evitarea accidentelor în cazul în care există un asemenea risc.
⦁ Se va evita conducerea autovehiculului în stare de oboseală și în special în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.
⦁ Verificarea periodică a stării de funcționare a elementelor de siguranță și a celor care ajută la buna desfășurare a traficului este de asemenea recomandată. Funcționarea optimă a frânelor ajută la oprirea în siguranță în caz de pericol, iar funcționarea corectă a sistemului de iluminare și a celui care asigură ștergerea parbrizului sau dezaburirea lunetei oferă o vizibilitate sporită mai ales pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.

TOP