Echipamentul de protecție (EIP) – când devine acesta periculos pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor (SSM)

Un studiu recent, realizat de cercetătorul Terje Haugaa, a relevat că peste 30% dintre lucrătorii care poartă încălțăminte de protecție, mai ales bocanci, suferă de cel puțin o problemă de sănătate la nivelul piciorului. Pornind de la aceste concluzii îngrijorătoare, este esențial ca încălțămintea lucrătorilor să fie aleasă cu atenție pentru a preveni apariția acestor probleme, care au impact negativ și asupra productivității la locul de muncă.

Riscurile asociate încălțămintei de protecție de proastă calitate

Mulți muncitori își petrec o bună parte din zi în picioare. Unii dintre ei poartă încălțăminte de protecție mai mult decât orice alt tip de încălțăminte. Însă o serie de afecțiuni ale piciorului apar ca urmare a purtării constante a încălțămintei nepotrivite. Încălțămintea prea strâmtă, prea grea sau care provoacă bătături sau protejează insuficient împotriva temperaturilor scăzute poate provoca disconfort de moment sau afecțiuni grave ale piciorului de durată.

Exista si situatii, des intalnite printre muncitori, care pot afecta starea si concentrarea acestora la locul de munca: bataturi, unghii incarnate sau pur si simplu picioare foarte obosite. Si desi acestea nu sunt neaparat considerate leziuni provocate de accidente de munca, pot avea totusi consecinte grave pentru sanatatea si siguranta la locul de munca. Pot cauza disconfort, durere si oboseala. Oboseala poate duce la alte accidente, afectand muschii si incheieturile muncitorului. De asemenea, un muncitor obosit si care sufera de durere nu mai este la fel de alert, si este predispus sa actioneze cu neatentie, putand provoca orice fel de accident.

Încălțămintea de calitate – ce trebuie avut în vedere pentru binele lucrătorilor

Latura interioara a pantofului trebuie sa fie dreapta de la calcai catre capatul degetului mare.

Calcaiul / tocul trebuie sa fie fixat bine de pantof.

Partea din fata a pantofului trebuie sa permita libertate de miscare pentru degete.

Pantoful trebuie sa fie prevazut cu un sistem de fixare peste scobitura gleznei pentru a preveni alunecarea piciorului in timpul mersului.

Nu va asteptati ca incaltamintea prea stramta/fixa sa se lase odata cu uzura.

Probati sau masurati-va ambele picioare atunci cand achizitionati incaltaminte de protectie. De multe ori numarul difera de la picior la picior.

Achizitionati incaltamintea care sa se potriveasca pentru piciorul mai mare.

Achizitionati incaltaminte dupa-amiaza tarziu, cand este probabil ca picioarele dvs. sa fie umflate.

Optati pentru incaltaminte de protectie cu talpa care absoarbe socul, daca lucrati in medii cu pardoseala foarte tare/rigida/accidentata.

Pantofii lati la varf. Ar trebui sa fie cam 1.3 cm de spatiu intre cel mai lung deget de la picior si varful pantofului. Persoana trebuie sa-si poata misca degetele in pantofi;

Talpa trebuie sa fie flexibila pentru a permite degetelor sa se indoaie in timpul mersului;

Încălțămintea trebuie să permite articulatiei halucelui (degetului mare) sa intre perfect in partea mai larga a pantofului;

Incaltamintea cu orificii prin care se face aerisirea piciorului, care are comunicare cu exteriorul cand picioarele transpira. A se evita incaltamintea de plastic sau vinil;

Încaltamintea fara cusaturi ce pot jena sau irita leziunea este cea mai potrivita.

Și, nu în ultimul rând, trebuie întotdeauna să ținem cont de prevederile legale asociate fiecărui aspect de muncă, în cazul de față, de Hotărârea Nr. 1048 din 9 august 2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncă, unde sunt stipulate exact tipurile de încălțăminte indicate în funcție de activitatea prestată.

Protecţia picioarelor şi a gambelor:

 • pantofi, bocanci, cizme semiînalte şi cizme de securitate;
 • încălţăminte la care se pot scoate rapid şireturile sau cârligele;
 • încălţăminte cu bombeu suplimentar de protecţie;
 • încălţăminte şi supraîncălţări cu tălpi rezistente de căldură;
 • încălţăminte, cizme şi supraîncălţări rezistente la căldură;
 • încălţăminte, cizme şi supraîncălţări termoizolante;
 • încălţăminte, cizme şi supraîncălţări împotriva vibraţiilor;
 • încălţăminte, cizme şi supraîncălţări antistatice;
 • încălţăminte, cizme şi supraîncălţări electroizolante;
 • cizme pentru lucrătorii cu ferăstraie cu lanţ;
 • saboţi;
 • genunchiere;
 • glezniere detaşabile;
 • ghetre;
 • tălpi detaşabile (rezistente la căldură, perforare sau transpiraţie);
 • crampoane detaşabile pentru gheaţă, zăpadă sau podele alunecoase.

Lucrătorii care se simt bine și în siguranță au șanse mai mari să fie mai mulțumiți și mai motivați să fie mai productivi. A investi în încălțăminte de protecție de calitate, atent aleasă, va avea beneficii pe termen lung atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

TOP